SOS tlačítko

12.02.2024 09:42

                              SOS TLAČÍTKO

Senioři často zůstávají sami, odkázáni jen na sebe, a navíc s jejich vysokým věkem přichází všemožné zdravotní neduhy. Už deset let však mají v Česku svého Anděla Strážného. Stejnojmenná organizace jim totiž dokáže pomoci. Jednoduše a okamžitě!

Slyšeli jste již někdy pojem SOS tlačítko? Jde o věc, která může mnohým seniorům zachránit život. Když se dostanou do potíží, stačí zmáčknout, a pomoc může být během chvíle na cestě. Právě takovou věc nabízí organizace Anděl Strážný.

„Před deseti lety jsme byli jednou z prvních tísňových péčí v republice. Tato služba je obecně stále novým a pro mnohé občany ne úplně známým způsobem pomoci našim nejstarším občanům,“ říká Martina Hebelková, ředitelka organizace, o jejíž činnosti Blesk píše v měsíci lednu v projektu Srdce pro vás.

Nonstop!

Moderní tísňová péče Anděl Strážný chrání zdraví a životy, dává pocit jistoty a bezpečí 24 hodin denně, 365 dní v roce v rámci celé České republiky. Prostřednictvím SOS tlačítka pomáhá řešit krizové situace seniorům, ale i osobám se zdravotním postižením či dlouhodobě nemocným lidem a jejich rodinám. „Ročně pomůžeme stovkám lidí,“ říká ředitelka.

Organizace pomáhá seniorům a jejich rodinám prostřednictvím monitorovacího zařízení s SOS tlačítkem napojeným na dispečink. Díky tomu zajistí okamžitou pomoc školeného personálu v krizových situacích, například při pádu, úrazu, nevolnosti, panické úzkosti a podobně.

Cílem organizace je:

* snížení sociálních, zdravotních a bezpečnostních rizik

* zprostředkování pomoci v krizových situacích ohrožujících zdraví nebo život 

  • oddálení odchodu do pobytových zařízení

Jak službu využít?

Zavolejte, napište…

Podle krajské působnosti kontaktujte sociální pracovnici organizace, která vám sdělí základní informace o službě. Můžete využít třeba i nonstop linku 800 603 030.

Návštěva sociální pracovnice

Po telefonické domluvě vás navštíví sociální pracovnice, představí, jak služba tísňové péče Anděl Strážný funguje, a dle schopností a zdravotního stavu klienta doporučí vhodné zařízení. Klient si může zařízení ihned vyzkoušet.

Uzavření smlouvy

Pokud klient se službou souhlasí, sociální pracovnice zmapuje individuální potřeby klienta a dle jeho požadavků nastaví službu. Sepíše s klientem smlouvu a další dokumentaci s tím související.

Aktivace služby

Anděl Strážný Po sepsání smlouvy zůstává klientovi ihned monitorovací zařízení doma. Službu společně se sociální pracovnicí aktivují stiskem SOS tlačítka a klient může službu SOS tlačítka využívat ihned. Další individuální nastavení služby je aktivováno do 24 hodin

Kolik to stojí?

Cena za službu se odvíjí od monitorovacího zařízení, které člověk používá. V případě hodinek s dotykovým displejem se jedná o cenu 350 Kč za měsíc. V případě zařízení TIPEC je to 450 Kč měsíčně, což odpovídá 15 Kč denně. Zařízení je pro klienty zdarma formou zápůjčky. Každý si může tísňovou péči bezplatně vyzkoušet na měsíc.

Proč is vybrat Anděla?

Vždy vás navštíví sociální pracovník, vysvětlí a doporučí vhodný typ zařízení, společně nastavíte službu.

Monitorovací zařízení zapůjčuje klientům v rámci celé ČR zdarma.

Funguje nepřetržitě 24 hodin 365 dní v roce po celé České republice. 

Monitorovací zařízení je jednoduché na obsluhu a odolné proti nárazu a poškození.

Vybraná monitorovací zařízení dokážou automaticky rozpoznat pád a upozornit na to, že se klient dlouho nehýbe.

Klientovi je zajištěna okamžitá pomoc (záchranné složky). z Monitorovací zařízení umí lokalizovat polohu klienta – GPS.

Na zařízení, které klient nosí u sebe, může telefonovat i rodina.

Dle potřeb klienta lze nastavit připomínání užívání léků a sledování zdravotního stavu.

Zónové monitorování, takzvaný geofencing – určení prostoru, kde se může klient pohybovat, při opuštění prostoru dojde k vyvolání alarmu.

Anděl Strážný dává šanci lidem se zdravotním postižením, a proto je také zaměstnává.

Povídavá linka – v případě zhoršení zdravotního stavu, strachu ze samoty či při úzkostných a depresivních pocitech pracovníci zavolají vaší babičce, dědečkovi, mamince nebo tatínkovi.

Pomoct můžete i vy

Organizace potřebuje na každý rok své činnosti asi 20 milionů korun. Část pokryjí dotace, část dárci a část klienti. Aby mohla své služby zdokonalovat, hodí se jí každá koruna. Přispět můžete i vy! Stačí poslat jakýkoliv příspěvek na číslo účtu 19-4959994349/0800. Seniorům tak darujete pocit jistoty a bezpečí.

Kontakt Anděl Strážný, z. ú.

Adresa: Fügnerovo náměstí 1808/3, 120 00 Praha 2 IČ: 02771527.

ID datové schránky: kvjgizd

Bezplatná telefonní linka NONSTOP: 800 603 030

Mail: poptavka@andelstrazny.eu

Web: www.andelstrazny.eu

časopis Blesk 11. ledna 2021

Kontakt

osobni-prozitky iva45@email.cz